Tuesday, August 23, 2011

Kirjallinen valitus

Toi (puoli)norski tulee tänään illalla/yöllä Norjasta takaisin, ja vaikuttaa melko lupaavalta ettei täällä tosiaan tarvitse enää syyskuun jälkeen notkua, "we need to relocate here asap". Joko siitä palkankorotuksesta ei siis ole kuulunut mitään (en ihmettele; täällä tykätään luvata kaikkea kivaa, luvatun pitämisestä viis) tai sekään ei enää paina vaakakupissa niin paljon kuin muualle meneminen. Eli enää 5 viikkoa töitä! Jos siis en skippaa viimeistä viikkoa.
    Aika menee töissä nopeaan ja viikotkin menee nopeaan, eikä työ sinällään ole hirveää, mutta kuten on tullut tutuksi, viideltä heräämiset, kaikki se kävelyyn uppoava aika ja se että töissä on suunnilleen kaikki normaali kiellettyä, saa savut nousemaan korvista. Laukkua siis ei tosiaan saa/saisi siellä kanniskella, kun menee vaikka tauolla vessaan, tai kahvioon, tai juoma-automaatille. Typerin. Sääntö. Ikinä. Vaikeuttaa kaikkea enkä ymmärrä mitä sillä saavutetaan, muuta kuin suunnatonta ärtymystä.
Lisäksi tietoisuus siitä että rikon kaikkia sääntöjä koko ajan tahallaan ja tahattomasti (en tosiaankaan osta uusia kenkiä työn takia) saa aikaan todella vainoharhaisen ja syyllisen olon täysin suotta. En viitsisi edes käyskennellä siellä ollenkaan siinä pelossa, että joku vartijankuvatus hyökkää jostain kulman takaa valittamaan siitä etten kanna kulkupassia kaulassa (näin on käynyt 2 kertaa). Syy tähän on se, että se saa tuntumaan kuin olisin jotain karjaa, ja toiseksi passissani oleva valokuva näyttää niin mugshotilta että pitäisi koko ajan yrittää huolehtia että kuvapuoli ei näy ulospäin.

~~

Mä haluaisin jo tilata lentoliput ja muut, koska se tulee ehkä edes vähän halvemmaksi ja konkretisoi suunnitelman ihan eri tavalla. En tiedä kumpi tässä on onnekkaampi: mä koska D ei ole kotoisin mistään Sudanista vai se, koska mä suostun muuttelemaan milloin minnekin näinkin helposti. Tosin nyt tiedän ainakin sen, että Brittein saarten ja Irlannin ilmasto ei sovellu mulle ollenkaan, koska se ärsyttää päivittäin niin paljon, tämä arvaamattomuus ja samaan aikaan vuodenajattomuus.
    Se on tunnettu tosiasia ympäri maailmaa että sää on täällä arsesta, mutta se pitää kokea itse; se pettymys kun talvi ei tulekaan, ja sitten ei tule kesäkään. Ja se, kun ulos 10 minuuttia pidemmäksi aikaa lähtiessä pitää ottaa mukaan joku kantolaukku sadetakille/sateenvarjolle, villapaidalle sekä aurinkolaseille, koska hyvin suurella todennäköisyydellä kaikkea tätä rojua tarvitaan, samalla reissulla. Paitsi paikalliset, jotka on t-paidoissa jatkuvasti (eikä käytä aurinkolaseja eikä sateensuojaa). Ne katsoo kai kalenterista milloin on kesävaatteiden aika, kun monet muut käyttää tähän lämpömittaria.
    Yksi päivä kaupasta kotiin kävellessäni kivitalojen keskellä ilman minkäänlaista luontoa ympärillä, taivas harmaana vettä ripotellen, tajusin että jollen olisi tiennyt eläväni elokuussa, se olisi voinut yhtä hyvin olla myös marras- tai maaliskuu.

Talvella oli kyllä hieman lunta vähän aikaa, mutta täällä ei ole havaitakseni myynnissä kunnollisia talvikenkiä joissa jalat ei mene puolikuolioon ilman kolmea villasukkakerrosta (villasukkia ei täältä muuten saa) heti kun on säälittävät -2 astetta. Ja ei paljon kirjaimellisesti lämmitä edes ajatus talvesta, kun nämä tekee sekundataloja. Joulukuussa, vielä edellisessä kämpässä asuessani laitoin kylmimpään aikaan (kai jotain -8) talvivarusteet päälle mennessäni keittiöön tekemään aamupalaa. Ja ne tuli tarpeeseen. Kun lähdin ovesta ulos, en huomannut eroa lämpötilassa. Pari kertaa nukuin sängyssä peiton alla talvitakki päällä.
Nytkin kirjoitan tätä olohuoneessa tutut, vakituiset kaksi vilttiä päällä koska muuten tulee vilu. Jollekulle tämä ehkä sopii, mutta mä en vaan kykene.

Plussat ja miinukset tästä paikasta:
+ melko halpaa
+ ihmiset kohtalaisen sosiaalisia ja helposti lähestyttäviä
+ maisemat kivat paikoitellen

- ilmasto
- talot
- tietty osa väestöstä uskomattomia moukkia
- ei kierrätystä, roskaa joka puolella
- hommien hoito ei onnistu kovinkaan helposti netissä vaan pitää soittaa ja jonottaa ja mussuttaa huonoilla linjoilla

No comments:

Post a Comment