Tuesday, September 06, 2011

Aamuja 27

Lennot ja junamatkat on varattu, lento Dublinista 4.10. kello seitsemän aikaan aamulla, joten lähtö Belfastista on puoli kolmen aikaan yöllä.
Oslossa kone on joskus aamupäivällä, minkä jälkeen hengaamista siellä johonkin alkuiltaan, jolloin lähtee juna pohjoiseen. Junamatka Trondheimin kautta Bodø:hön kestää jostain syystä vaatimattomat 18 tuntia, ja makuuvaunu oli kuulemma liian kallista lystiä (jaa että nyt se säästömentaliteetti löytyi jostain). Nykyisellään tosin vain 30 € per nenä, mikä on järkyttävän halpaa VR:n vastaaviin matkoihin verrattuna.
Mun on tarkoitus katsoa maisemia, mutta jotenkin unettaa ja uuvuttaa jo koko matkan kuvailu busseineen, lentoineen, ajantappamisineen ja junineen.

Mulle iski toki joku pakollinen etukäteiskriisikin muutoksesta, mutta pääsin sen yli jo, kaiketi. Jotenkin niin erilaista tällä kertaa kuin aina aiemmin, voisi luulla että helpompaa, mutta eipähän välttämättä. Mulla on ollut vieläpä niin suppea asenne ulkomaille menon kanssa, koska olen lähtenyt siitä prinsiipistä että muutan vain sellaisiin maihin, joiden kieltä osaan. Mutta nyt kävi näin, täällä kun tarjonta saksalaisista, briteistä (siis semmosista ainakin jotka siellä asuu/sinne olisi muuttamassa) ja etenkin paikallisista ei lopuksi napannut kovin paljon.
Ärsyttää kun töissä kuulen norjaa päivässä enemmän kun mitään muuta, koska meidän takana on kolme norjalaista jotka koko ajan puhuu keskenään, mutta en vieläkään tajua siitä juuri mitään. Kirjallisesta tajuan, puhuttu on melko pitkälti edelleen sitä "kuin ruotsia, josta ei vaan saa mitään selvää". Tajuan vain kirosanat ja niistä yhden puhelimeenvastaamisfraasin. Muutoin tajuan D:n murrepuheesta jotenkuten aiheen mistä se puhuu, mutta en yksityiskohtia. Se tosin ylittää silti D:n suomen taidot, jotka rajoittuu klassikoihin vittu ja perkele. Viimeksimainitun se osasi jo ennestään, toinen tuli tutuksi kun mä pelasin jotain videopeliä.

Siitä on piakkoin (15.9.) tasan vuosi kun lähdin Suomesta, enkä ole siellä sen koommin ollut. En edes muista kunnolla millaiselta pohjoisessa tuoksuu ja näyttää ja miltä tuntuu lämpimät talot ja kunnon suihkut (sain kuulla tosta suihkuasiasta D:ltä sen tultua Norjasta edellisen kerran).

No comments:

Post a Comment