Tuesday, June 07, 2011

Mora, hauska tavata

Kaikki muut haki National Insurance Numberinsa marraskuussa, itsehän raahauduin virastoon tänään, 7. kesäkuuta. Ihme scheissea sekin, mikä ei sinällään yllätä. Siihen kaikkeen meni 35 minuuttia, vaikka piti täyttää paperiin vain henkilötiedot ja näyttää passia ja tiliotetta asuinpaikan todistamiseen. "Palaan ihan pian!" ja setä lähti jonnekin. Sitten tuli täti tilalle kirjottamaan jotain, sitten tuli setä takaisin, lähti ja palasi taas. Sen voisi tehdä helpomminkin, mutta ei.
Ja ne kysymykset. "Minä päivänä tulit Isoon-Britanniaan?", "Mistä saavuit Isoon-Britanniaan?", "Millä lentoyhtiöllä lensit?". Siis kyllä, lentoyhtiökysymys oli mukana. Mitä tällä tiedolla tehdään? Itse puoliveikkasin Aer Lingus, kun en tarkalleen muista. Kukaan ei saa kuitenkaan koskaan selville.
Mä valehtelin siinä muutenkin, nimittäin etten ole ollut aiemmin täällä töissä. Se lähti siitä, kun puhelimessa aikaa varatessa sanoin niin vahingossa, jostain syystä. Nyt toistin saman ihan johdonmukaisuuden nimissä. Ei hyvä, mutta minkäs teet.

Muutenkin olisi pitänyt vaan sanoa että tulin tänne suoraan Suomesta ja menin heti asumaan tähän nykyiseen kämppään, ja asia olisi sillä selvä. Olin vahingossa tässä asiassa (turhaan) todenmukainen, joten nyt papereissa on turhat sepustukset Frankfurtista, Dublinista ja Aer Lingusista. Ja siitä että olin ensin bed & breakfast -majoituksessa. Setä oli ensin kysynyt, muutinko mä suoraan tähän osoitteeseen kun tulin tänne - tässä vedin mutkan suoraksi sanoen että joo, koska jos olisin ruvennut sepustamaan ekasta kämpästä, ne olisi vaatineet tositteen asiasta. Niin idioottimaista kuin se onkin. En vaan sitten ymmärtänyt, että se b&b-juttu, mikä kyllä piti paikkansa, oli niin merkittävä että se piti erikseen mainita. Kas kun ei vaatinut kuitteja ja todisteita päivämääristä.
Parastahan on se, että jos olisin sanonut hakevani sitä numeroa koska haen töitä, asia olisi nyt pihvi. Sen sijaan, koska sanoin että haen sitä koska se vaaditaan nykyisessä työpaikassa, niin nyt mun pitää viedä sinne todiste että olen ko. lafkassa. Mitä helvettiä? Mulla olisi ollut se työnantajan kirje jo tänään, jos pomoni olisi muistanut asian ajoissa, kun sille siitä kerroin. Eli summa summarum: mitä vähemmän myöntää tehneensä, sitä vähemmän pitää todistella. Siksi kai hyvä etten sanonut työskennelleeni tässä maassa jo aiemmin.

Ai niin ja mun etunimi oli alustavissa papereissa Mora. Eläköön systeemi, jossa ei voi varata aikaa tähän prosessiin netissä ja varmistaa ettei nimi ole jotain sinne päin. Tämä soittamiskulttuuri on tympinyt muutenkin, ja tämähän vasta riemun reväytti.

Ja vielä säävinetystä. Talvella, kun kuulin Suomessa puhuttavan talvesta, mietin aina, mitä talvea ne tarkoittaa. Viime talvea? Koska mitään talvea ei täällä näkynyt. Tietenkin sitten muistin, että niin, nyt on kuitenkin helmikuu, eli ehkä joku talvi. Nyt sama kesän kanssa. Suomen lööpeissä on paljon kesäaiheista, ja mä mietin että mistä ne kesän repii. Siis milloin se kesä alkaa? Ne jotka valittaa Suomen ilmastosta: menkää syvälle itseenne.

4 comments:

  1. Anonymous12/6/11 15:13

    Vaikka se ehkä tavallisen tallaajan mielestä tuntuu ikävältä, niin veikkaan, että on silti kaikille helpompaa, että säätila on suht tasainen, eikä sitä että se voi olla ihan mitä vaan -40 ja +30 asteen välillä. Täällä alppimaassa taas ei, ilmeisesti vuorista johtuen (tai mistä minä tiedän), osata kunnolla ennustaa säätä, ei sekään niin hauskaa ole. Jos sanotaan, että huomenna takuulla sataa, niin eipä muuten varmana pidä paikkaansa.

    t. Nellu

    ReplyDelete
  2. No siis se että lämpötila pysyy ympäri vuoden välillä -5 ja +15 voi joillekin - mausta riippuen - olla ihan miellyttävää, mutta kun täällä on sit se, että sitä milloin rupeaa satamaan kuin esterin perseestä ei voi koskaan arvata. Jos aamulla näyttää että tulee aurinkoinen päivä, se voikin olla sadetta koko loppuaika, ja toisinpäin.
    Makuasia siis, itse vaan oon enemmän tätä "kunnon kesät, kunnon talvet" -porukkaa. Ja että aamulla ei tartte joka kerta ottaa mukaan sekä aurinkolaseja että sateenvarjoa (usein kummallekin tulee käyttöä).

    ReplyDelete
  3. Anonymous15/6/11 18:54

    Tulin sunnuntaina Englannista ja voi elämä, että se sää oli raivostuttava. Säätiedotuksiin ei todellakaan voinut pahemmin luottaa; vettä sieltä taivaalta joka tapauksessa tuli, ennemmin tai myöhemmin.

    Tanja

    ReplyDelete
  4. Ei tosiaan ole mitään herkkua. Tänään sitten kävi yksi ironian klassikko, että just sanoin töissä että vaikka täällä sataakin, niin ei onneksi yleensä kovin kauan kerrallaan, vaan vain pari minuuttia. Töistä lähtiessä satoi kaatamalla sitten se 15 minuuttia mikä siinä kesti tulla läpimäräksi.

    ReplyDelete